Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V tvorbě koncepce mi chybí pohled skutečných zástupců pojištěnců, nikoli jedinců z orgánů pojišťoven, kteří - zvláště u VZP - patří k lékařské lobby, nezastupují řadové občany. Když rakous. vláda chtěla reformovat (zredukovat počet pojišťoven), musela se bavit i se zástupci pojištěnců. Ovšem v SRN a Rakousku platí od 2. sv. války předpisy, podle nichž si zástupci zaměstnavatelů a pojištěnců v dohodě se zástupci skupin poskytovatelů péče sami regulují optimál. síť nemocnic, ordinací, laboratoří či lékáren. Na základě objektivizovaných analýz, které nemůže nikdo snadno zpochybnit. Při sporu rozhodne správní soud. Tak by to mělo být i u nás, tady nejde jen o ev. poplatky pacientů, jde o obrovské miliardové investice do málo funkční sítě nemocnic atd.

0 0
možnosti

Zdravotnictví díky ČSSD a KSČM jsme poslali na trajektorii komunisticvkého zdravotnictví zadarmo a na rozkradení našich peněz na naše zdraví. Chtít zdravotnictví zadarmo je největší podvod na občanech, zejména pak na chudých! Myslící člověk si snadno uvědomí, že kvalitní a dostupné zdravotnictví nemůžre být zadarmo! A jestliže vše opřeme o slovo zadramo, pak nebude kvalitní nebo nebude dostupné bez korupce nebo protekce! A to je dnes ten nejvážnější problém. V tom se většina lidí neumí pohybovat! Lze v tomto postkomunistickoém, socialistickém stylu pokračovat, ale nebude v tom dobře ani lékařům ani jejich pacientům! Nikomu!

Je nutné obnovit svobodné, přirozené vztahy ve zdravotní péči, které jsou základem pravicové politiky. Současný systém, kdy odevzdáme zdravotní daň nazývanou pojištění, žádáme zdravotní péči zadarmo a očekáváme, že bude někým druhým dalším zaplacena bez naší inciativy, je falešný komunistický postoj, který vede ke ztrátě našich peněz na naši zdravotní péči a k nedostupnosti kvalitní zdravotní péče!

Reforma Tomášre Julínka byla pouze pseudopravicová! Proč? Protože do systému přidal doplatky, když neměl na zaplacení personálu, ale socialistické principy zachoval. Osobně mi říkal, že pravicová politika ve zdravotnictví není možná.

Kvalitní reformu měli z politických stran ve svém programu jen Piráti, když na ministra zdravotnictví aspiroval Zdeněk Hřib. Bohužel, primátorský post byl jednodušší.

Financování zdravotní péče je v hrozném stavu! Ve zdravotních "pojišťovnách" leží na účtech naše peníze, které nejdou na naši zdravotní péči! A podle poslední vyhlášeky o platbách zjevně nepůjdou na naši zdravotní péči. Čekají na rozkradení?

:-)

0 0
možnosti

Naše současné "pojišťovny" jsou pouhými redistributorkami našich zdravotních daní dle pokynů našich politiků, a nemohou si dělat různé vlastní pojišťovací projekty s různou spolúčastí pacienta. Ani by to neuměly, protože nejsou skutečnými pojišťovnami! Jejich pluralita je pouhou klausovskou Potěmkinovou vesnicí vytvářející iluzi kapitalismu u nás. Skutečné podnikání je deformováno našimi zákony a prakticky není možné!

Mám obavu, že v naší postkomunistické zemi s absencí pravicového myšlení nás bude očekávat něco podobného, co zavedl Tomáš Julínek. Tedy zachování zcestných, nepřirozených vztahů s kosmetickou úpravou nejrůznějších poplatků. Bude to označováno jako pravicový přístup, ale o skutečně pravicovou politiku postavenou na svobodných, přirozených vztazích nepůjde. Pokud nepotečou peníze od pacienta částečně přímo lékařům s doplacením skutečnými zdravotními pojišťovnami, nikdy nedojde k vyloučení nešvarů v chování pacientů, lékařů, "pojišťoven" ani politiků!

:-)

0 0
možnosti

Popravdě řečeno díky zkušenostem ze států a ZE, si našeho současného stavu zdravotnictví velmi cením.

A změny a kompromis, v minulosti jsem se přesvědčil, že kompromis s opozicí nebyl příliš možný a pokud se vymění establishment, bude to na stejnou notu.

Všiml jsem si aktivit EU v oblasti zdravotnictví, mimo jiné zahájení mnohamiliardového program financování EU4Health na období 2021-2027, jehož cílem je „vybudovat v EU odolné zdravotnické systémy, které nás lépe připraví na budoucnost“.

Vedle navrhovaných opatření na řešení přeshraničních zdravotních hrozeb a zajištění dostupnosti a cenové dostupnosti léčiv zahrnuje program EU4Health třetí pilíř „posilování zdravotnických systémů“. V rámci tohoto bodu chce Komise „zlepšit dostupnost, účinnost a odolnost zdravotnických systémů“ a „snížit nerovnosti v přístupu ke zdravotní péči“. Konkrétní návrhy na posílení zdravotnických systémů mají být teprve předloženy, tak uvidíme.

0 0
možnosti

Zdravotní péče je zatím subsidiarizována na jednotlivé státy. Proto zatím centrální řešení není možné! :-)

0 0
možnosti

Především je nutné udělat z MZ ČR standardní úřad s vyloučením střetu zájmů, předpisy zpracovávat podle analýz zdařilých západ. norem, přestat šikanovat občany v době, kdy u nás není pandemie, ale jen lokál. výskyt nových případů, mnohem nižší než v SRN, Rakousku či Skandinávii.

1 1
možnosti

Kopírováním zahraničních systémů se nikam nedostaneme!

Zdravotní péče musí být financována částečně přímo pacientem a doplacena skutečnou zdravotní pojišťovnou.

Jinak kvalitní zdravotní péče zadarmo nebude dostupná bez korupce nebo protekce! Vzhledem k totální absenci pravicového myšlení si musíme zvyknout na nedostupnost a počkat, až se to sesype jako falešný domeček z karet!

1 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 383x
Ekonom, profesor na VŠE, pražský zastupitel za TOP 09. Zajímá mne ekonomie, veřejné finance, věda a výzkum, školství, zdravotnictví. 

Seznam rubrik